v594 |
![]() |
![]() |
![]() |
Автор: Administrator |
Середа, 14 квітня 2021 13:56 |
УДК 379.85:791.6:793 https://doi.org/10.17721/2308-135X.2020.59.29-35 Пушка Ольга Сергіївна, кандидат технічних наук, доцент Національний університет харчових технологій, м. Київ, Україна Шаран Лариса Олександрівна, кандидат технічних наук, доцент Національний університет харчових технологій, м. Київ, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Арпуль Оксана Володимирівна, кандидат технічних наук, доцент Національний університет харчових технологій, м. Київ, Україна Шаран Андрій Васильович, кандидат технічних наук, доцент Національний університет харчових технологій, м. Київ, Україна ЕТНІЧНА УКРАЇНСЬКА КУХНЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ ГАСТОРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ Мета. Метою статті є обґрунтування доцільності вивчення стародавньої культури українського народу, зокрема знайомство із звичаями та рецептами етнографічного регіону в рамках проведення гастрономічних турів по всій території України. Адже статистика показує, що проведення таких заходів надихає молодь на вивчення культури свої пращурів. Методика. За методичну основи даної роботи виступають роботи вітчизняних та закордонних науковців у сфері гостинності, наукова періодика, ресурси мережі Інтернет. В методику входять узагальнюючі та статистичні дані, де відображено доцільність проведення гасторономічного туризму територією України. Результати. У результаті досліджень було проаналізовано вітчизняний та світовий досвід щодо пізнання молоддю культурних цінностей, традицій, місцевої національної кухні шляхом поєднання відпочинку та гастрономічних турів по всій території України і поза її межами. Було доведено доцільність розширення таких національних заходів з відродженням прадавніх рецептів національних страв кожної місцевості та бажання українців підтримувати та пізнавати свою культуру. Зазначено, що кожний етнорегіон України славиться своєю місцевою стравою: вареники, бринза, ріплянка, і т.д., а ось українським борщем за стародавнім рецептом можна поласувати майже у кожному куточку Херсонщини і Чернігівщини, Полтавщини, Івано-Франківщини, Черкащини, Львівщини, Житомирщини, Сумщини, Вінниччини, Дніпропетровщини. Наукова новизна. Визначено доцільність впровадження та розширення свят та фестивалів, як елементу розвитку гастрономічного туризму. Систематизовано вітчизняний та світовий досвід щодо поєднання подорожі та пізнання національних традицій місцевої кухні у вигляді проведення гастрономічних фестивалів. Доведено, що більшість таких заходів зосереджено у Центральній та Західній Україні, на що вказують одержані статистичні факти. Практична значимість. Представлені у роботі матеріали можуть бути використані для вдосконалення регіональної туристичної політики, зокрема, для започаткування та доцільності проведення місцевих гастрономічних турів та фестивалів в кожному регіоні України. Започаткування та проведення гастрономічних фестивалів не тільки позитивно впливає на імідж території, а й відкриває можливості отримання додаткового поштовху до розвитку територій та її культурних цінностей Ключові слова: національна кухня, традиційні страви, сировина, гастрономічні фестивалі. Список використаних джерел: 1. World Tourism Organization (UNWTO) Global Report on Food Tourism (2012), p. 63. 2. Всесвітня асоціація гастрономічного туризму [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.worldfoodtravel.org. 3. Історія харчування. В.І. Смоляр. К.: Медицина України. —352 с. 4. Винний та гастрономічний туризм: глобальні тренди та локальні практики : монографія / [колектив авторів] за наук. ред. Д.І. Басюк. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К», 2017. 318 с. Надійшла до редколегії 23.11.2020 |
Останнє оновлення на П'ятниця, 16 квітня 2021 12:26 |