English Ukrainian
v545 PDF Друк E-mail
Автор: Administrator   
Понеділок, 25 травня 2020 10:47

page white acrobat Завантажити


УДК 338.4:612.2:327.3(477)                                                                                                       https://doi.org/10.17721/2308-135X.2019.54.32-40

Шпарага Тетяна Іліодорівна, кандидат географічних наук, доцент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду " target="_blank">tatiana.shparaga@gmail.com

Сміщенко Ірина Ігорівна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ, Україна, e-mail: irinasmisenko@gmail.com

 

 

УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ ЯК ПРЕТЕНДЕНТ ВКЛЮЧЕННЯ ДО НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО

 

Мета дослідження. Вивчення традиційної національної страви українців – борщу як нематеріальної культурної спадщини нашого народу для внесення до списків національного і світового надбання з ціллю його захисту від присвоєння іншими народами-сусідами. Обґрунтування необхідності розробки гастрономічного бренду «Український борщ» задля його просування на міжнародному і світовому туристичних ринках.

Методика. Основними методами дослідження є описовий, порівняння, аналітичний, синтетичний, графічний, формалізації, наукової систематизації.

Результати. Досліджено історію страви «Борщ» та походження її назви. З'ясовано різновиди борщу, його регіональні відмінності в межах України. Зазначено класичний рецепт страви, що зберігся у Центральній Україні, а саме у Черкаській області. Показані відмінності українського борщу від подібних перших страв сусідніх народів. Наголошено на унікальності складу, технології приготування та смакових якостей класичного українського борщу Систематизовано гастрономічну складову у Всесвітній нематеріальній спадщині ЮНЕСКО. З'ясовано завдяки яким характеристикам національні кухні, гастрономічні культури, дієти, окремі страви та напої можуть бути включені до списку Всесвітнього надбання. Обґрунтовано необхідність внесення українського борщу до національного списку нематеріальної культурної спадщини та списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Впорядковано алгоритм подачі елемента (борщу) до Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Показано, що український борщ відповідає вимогам щодо включення у список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Складено зразок облікової картки елемента для включення до списку нематеріальної спадщини. Зазначено необхідність популяризації борщу через створення його кулінарного бренду. Запропоновано проведення національного свята борщу задля збереження і просування страви на державному і міжнародному рівнях.

Наукова новизна роботи полягає у тому, що запропоновано внести борщ, як традиційну першу страву українців, до національного списку нематеріальної культурної спадщини та списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Обґрунтовано, що просування страви на міжнародний рівень потребує розробки бренду «Український борщ».

Практична значимість проведеного дослідження визначається захистом борщу від присвоєння іншими народами та можливістю заявити страву як гастрономічний бренд України через внесення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ключові слова: гастрономічна культура, національна кухня, традиційні страви, український борщ, нематеріальна спадщина ЮНЕСКО, облікова картка елемента, гастрономічний бренд, національне свято борщу.

Список використаних джерел

1.16 фактів про український борщ, яких ви точно не знали. [Електронний ресурс ] / Режим доступу:   http://vsviti.com.ua/ukraine/51292 (03.02.2020)

2.17 дивовижних кулінарних традицій в усьому світі. [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://wander-lush.org/food-culture-unesco/ (02.02.2020)

3.Битва за борщ: так чий він насправді. [Електронний ресурс ] / Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/vert-tra-50074767 (12.02.

4.Борщ український. [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://uateka.com/uk/article/culture/991 (05.02.

5.Гастрономічний бренд Санкт-Петербурга як спосіб покращення іміджу міста. [Електронний ресурс] / Режим доступу: (13.02.

6.Гастрономічні фестивалі в Україні як фактор розвитку гастрономічного туризму. [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.agrosvit.info/pdf/20_2018/4.pdf (13.02.

7.Електронні петиції. Запровадити о,5фіційне національне свято – борщу. Електронний ресурс] / Режим доступу: https://petition.president.gov.ua/petition/77574 (13.02.2020)

8.Історія борщу. [Електронний ресурс] / Режим доступу:https://borshchiv.com/borsch-history/ (05.02.

9.Особливості приготування борщів української кухні. [Електронний ресурс ] / Режим доступу: https://vseosvita.ua/library/urok-na-temu-osoblivosti-prigotuvanna-borsiv-ukrainskoi-kuhni-tehnologia-prigotuvanna-borsu-ukrainskogo-186209.html (10.02.

10.Теорія і практика: борщ. [Електронний ресурс] / Режим доступу:https://reston.ua/ukr/kyiv_topics/teoriya-i-praktika-borsch (05.02.2020)

11.Українська кухня. [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://ua-referat.com/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F_2 (03.02.2020)

12.Український центр культурних досліджень. Нематеріальна культурна спадщина України. [Електронний ресурс ] / Режим доступу: http://uccs.org.ua/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/2018-08-17_2.pdf (02.02.2020)

13.Чим відрізняється українська кухня від російської. [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://h.ua/story/57383/ (12.02.

14.Чудові борщі. Електронний ресурс] / Режим доступу: https://www.livejournal.com/interesting/ (11.02.

15.ЮНЕСКО внесла неаполітанську піцу до списку нематеріальної спадщини. [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://gordonua.com/news/worldnews/yunesko-vnesla-neapolitanskuyu-piccu-v-spisok-nematerialnogo-naslediya-220970.html (13.02.2020)


Останнє оновлення на Вівторок, 26 травня 2020 16:10